Cursus Cubase

 

AMPS Recordings geeft al 23 jaar Cubase cursussen!

 

Dus zoek je een cursus Cubase, dan ben je hier aan het juiste adresAMPS Recordings geeft Cubase cursussen voor beginners en Cubase cursussen op maat. De cursussen kunnen worden gegeven in de studio in Zevenaar, bij je thuis in je eigen (home-) studio of op afstand.

En waarom wil je de cursus volgen bij AMPS Recordings? Omdat het werken met Cubase meer is dan het leren werken met een programma. Kennis van interfaces, het gebruik van plugins als gates, compressors, limiters, reverbs. En dat beheersen we bij AMPS Recordings allemaal. We helpen je met je leerproces niet alleen over opnemen en editen, maar ook over audiotechniek. Waarom een compressor gebruiken bijvoorbeeld. En wanneer wel en wanneer niet? Of: hoe kan ik het beste gitaar opnemen? Direct via de interface, of via de versterker? Of beide? Want dat laatste kan meestal ook. En welke microfoon waarvoor en hoe te gebruiken? Wil je echt gedegen les hebben van iemand die al bijna 30 jaar met Cubase werkt en er al meer dan 20 jaar succesvol individueel les in geeft op een laagdrempelige manier en met passie voor muziek? Dan kom je dus bij AMPS Recordings. Of het nu voor één les of een reeks is, en bij je thuis, op afstand of hier in de studio in Zevenaar. Wij zijn er voor je.

De cursus is bedoeld voor iedereen die zijn eigen songs wil opnemen. Of je nu singer-songwriter bent, bandlid, solo artiest of producer. Voor de Cubase cursus die precies aansluit bij jouw behoeft ben je bij AMPS Recordings aan het juiste adres. In de studio is bijna alles aanwezig wat je als doorsnee muzikant kunt bedenken. Gitaren (elektrisch en semi-akoestisch), allerlei soorten gitaarversterkers, basgitaren, een basgitaarversterker, gitaar- en bas multieffecten, allerlei soorten en types microfoons, synthesizers, een drumcomputer, zelfs een elektrische viool en heel veel hardware randapparatuur en virtuele bergen software. Cubase Pro en WaveLab Pro en veel VSTinstruments en VST FX effecten. Alles is aangesloten en op te nemen ten behoeve van de cursus als daar behoefte aan is.

De Cubase lessen op afstand gaven we al voordat de Corona crisis uitbrak, vooral voor cursisten uit het buitenland en mensen die verder weg wonen. Dus volledig Corona-proof les in Cubase is ook mogelijk. Hierin hebben we al veel ervaring en het bevalt de klanten heel goed. Dus meld je nu aan voor jouw Corona-proof Cubase cursus.

Donderdag 3 november 2023 is de nieuwe Cubase 13 uitgekomen
AMPS Recordings geeft al vele jaren de cursus Cubase.In de loop der jaren is er veel veranderd in- en aan Cubase. En de cursus is mee veranderd. Je kunt nog steeds een cursus enkel op het gebied van MIDI of Audio volgen als je dat wenst. Maar met de komst van VST en de vernieuwingen daarbinnen zijn deze onderdelen steeds meer met elkaar verweven geraakt. Vooral op het gebied van VSTi (VST Instruments). AMPS Recordings is thuis op het gebied van MIDI, Audio en VST/VSTi. Het is eigenlijk dan ook meer dan alleen een cursus Cubase, maar ook een cursus MIDI en een cursus opnametechniek. Want we zijn ook onderlegd op het gebied van het opnemen van akoestische- en elektrische gitaren, basgitaar en microfoontechniek voor instrument- en vocale opnames. We hebben dan bijvoorbeeld ook een assortiment van meer dan 15 verschillende microfoons beschikbaar.

 

AMPS Recordings geeft de geheel individuele cursus Cubase volledig op maat (afhankelijk van je basiskennis en wat je ermee wilt bereiken) al meer dan 20 jaar succesvol voor heel Nederland. We krijgen ook regelmatig cursisten die eerst ergens anders een cursus volgden, maar daar vastliepen of niets leerden omdat de cursus niet goed aansloot op hun leervraag/behoefte. We hebben zelfs cursisten uit Duitsland en België.


Sinds begin 2021 zijn we ook verbonden aan Sound Education Nederland. Voor Sound Education Nederland hebben we in januari 2021 de eerste groepsles Cubase MIDI & VSTinstruments mogen verzorgen. De studenten kunnen verderop dit leerjaar ook kiezen voor individuele Cubase les via AMPS Recordings. Ook nemen veel Sound Education Nederland klanten contact op voor een extra privé les of om op afstand issues op te laten lossen of advies voor het upgraden van hun recording computer. We kijken er zeer naar uit de Sound Education Nederland studenten verder op weg te mogen helpen in hun verkenningstocht van deze professionele en zeer complete DAW van het eerste uur.

De grote kracht van AMPS Recordings is dat er niet alleen veel kennis van Cubase aanwezig is, maar dus ook van interfaces, randapparatuur, akoestische en elektrische instrument opnames, zangopnames en MIDI. Bij AMPS Recordings is bijna alles aanwezig en we kunnen je naast de cursus Cubase ook adviseren over opnametechniek, gebruik en aansluiten van diverse apparatuur, je computer, aanschaffingen, helpen je setup goed en probleemloos werkend te maken etcetera. En dat geheel onafhankelijk van welk merk of welke fabrikant of winkel dan ook. Ook dat is een kracht van AMPS Recordings.

 

Verder is de drijfveer van AMPS Recordings niet het verdienen van geld, maar de passie voor muziek, geluidsopnametechniek en werken met mensen die deze passie delen en goed willen leren hun eigen opnames te kunnen maken of het helpen oplossen van hun problemen met Cubase. Die passie creëert direct een fijne en ontspannen atmosfeer. En in die atmosfeer is het prettig samenwerken. Kortom: je cursus Cubase volg je natuurlijk bij AMPS Recordings. Al sinds 2000 een begrip op het gebied van cursussen Cubase.


Als laatste is te vermelden dat het enerzijds vleiend is, maar van de andere kant ook weer treurig dat een concurrent de tekstuele inhoud van onze website bijna 1:1 heeft overgenomen. Voor een aantal diensten heeft hij zelfs onze tarieven overgenomen. Wij zien het maar als een bevestiging dat wij het goed doen. Hoe noemen ze dat ook alweer? Een copycat! Alleen onze cursus zal hij niet kunnen evenaren. Die geven we namelijk al ruim 20 jaar en die blijft bijgesteld worden op de behoefte van de cursisten.

Leest u in het gastenboek wat anderen van de cursus vonden. 

 

Inhoudsopgave

 

 

 

Kort Cubase nieuws

 

 • Op 28 mei 2024 is Cubase 13.0.40 maintenance update voor Cubase 13 uitgekomen. De update 13.0.40 is gratis voor alle Cubase 13 gebruikers.
 • Op 21 maart 2024 is Cubase 13.0.30 maintenance update voor Cubase 13 uitgekomen. De update 13.0.30 is gratis voor alle Cubase 13 gebruikers.
 • Op 12 december 2023 is Cubase 13.0.20 maintenance update voor Cubase 13 uitgekomen. De update 13.0.20 is gratis voor alle Cubase 13 gebruikers.
 • Op 2 november 2023 is Cubase 13 uitgekomen. De update is gratis voor wie onder de 'grace period' update periode valt. Voor alle anderen is het een betaalde update.
 • Op 28 juni 2023 is de Cubase 12.0.70 maintenance update voor Cubase 12 uitgekomen. De update is gratis voor Cubase 12 gebruikers van deze versies voor zowel Mac als Windows.
 • Op 2 maart 2022 is Cubase 12 uitgekomen. De update is gratis voor wie onder de 'grace period' update periode valt. Voor alle anderen is het een betaalde update.
 • Op 13 oktober 2021 is de Cubase 11.0.41 maintenance update voor Cubase 11 Pro en Artist uitgekomen. De update is gratis voor Cubase 11 gebruikers van deze versies.
 • Op 10 maart 2021 is de Cubase 10.5.30 maintenance update voor alle Cubase 10.5 versies uitgekomen. De update is gratis voor Cubase 10.5 gebruikers.

Alle Cubase updates kunt u hier downloaden.

 

 Cubase 8 product familie

 

 

Algemeen over Cubase van Steinberg


Cubase en Steinberg
Cubase is een sequencerprogramma, of ook wel Digital Audio Workstation, afgekort DAW. Dat dekt trouwens niet helemaal de lading, want de meesten doen ook veel met MIDI, wat al sinds jaar en dag in Cubase zit. 'Vroeger' was Cubase (net als de toenmalige enige concurrenten Logic en Cakewalk) een MIDI-sequencer. De mogelijkheid om Audio in professionele kwaliteit op de PC op te nemen bestaat pas sinds circa 1994 (voor Atari en Macintosh al sinds 1991). Steinberg is begonnen in 1983. Hun eerste product kwam in 1984 op de markt, Pro-16. Dit was hun eerste MIDI multitrack sequencer voor de Commodore 64. Twee jaar later komt Pro-24 uit voor de Atari ST, en in 1989 komt de allereerste Cubase 1.0 op de markt. Een jaar later verschijnt de eerste versie voor Macintosh, en nog een jaar later de eerste Audio versie van Cubase. In 1992 kwam de eerste Cubase uit voor de PC. In die versie kon je MIDI opnemen en bewerken. Verder was er een Score versie, met uitgebreide notatie functionaliteiten. Met Cubase 3.0 verscheen de eerste Cubase Audio voor de PC. Er waren toen 3 versies. Cubase, Cubase Score en Cubase Audio. Steinberg ontwikkelde in 1996 Virtual Studio Technology, afgekort: VST (daarover dadelijk meer). Ook ASIO (voor de aansturing van geluidskaarten) is door Steinberg ontwikkeld. VST en ASIO technologie zijn sinds 1997 beschikbaar voor de PC. De benaming van Steinberg zelf voor de huidige grootste versie van Cubase: Advanced Music Production System (AMPS!) is beter als DAW. De naam AMPS Recordings bestaat trouwens al veel langer als de term Advanced Music Production System van Steinberg (afgekort is dat ook AMPS)! Het is wel een leuk toeval.

 

c7 collage.png

 

Vanaf 2005 is Steinberg onderdeel van de Yamaha Corporation. Samen met Yamaha heeft Steinberg Advanced Integration (AI) ontwikkeld waardoor Steinberg software en enkele geavanceerde Yamaha produkten perfect op elkaar zijn afgestemd, en bijna automatisch integreren. Ook zijn er enkele hardware produkten op de markt gekomen onder de naam Steinberg, zoals de cc121 AI controller. Deze hardware is ontwikkeld in samenwerking met Yamaha.

 

Wat kunt u met Cubase
In Cubase kunt u MIDI opnemen, bewerken en afspelen. Met MIDI kunt u externe hardware synthesizers, samplers, drumcomputers en geluidsmodules aansturen om de specifieke geluiden uit die apparaten te gebruiken voor het maken van composities. Echter kunt u ook VST instrumenten (VSTi) opnemen en afspelen via MIDI. VSTi zijn eigenlijk synthesizers, samplers en andere vergelijkbare instrumenten, maar dan in software, geïnstalleerd op de computer. Ze worden ook wel Virtuele Instrumenten genoemd. Verder kunt u audio opnemen, bewerken en natuurlijk afspelen in Cubase, dus bijvoorbeeld gitaar, zang, drums en de eerder genoemde synthesizer composities . En dan kunt u de opgenomen tracks (zowel MIDI, VSTi alsook audio) in Cubase mixen en processen tot een stereo audiotrack, die u dan in vele formaten kunt opslaan of branden op bijvoorbeeld een CD. Verder kunt u op Cubase veel externe apparatuur aansluiten zoals MIDI- en Audio interfaces (geluidskaarten). Hierop kunnen dan weer synthesizers en instrumenten en een mengpaneel worden aangesloten. Verder kunnen er nog controllers op worden aangesloten om bijvoorbeeld de Cubase mixer (faders, panpot, equalizer, mute, solo etc.) en VST(i)'s aan te sturen.
Cubase is standaard voorzien van een aantal VST effecten en instrumenten. Bij de kleinere versies Cubase Artist, Cubase Studio en Cubase Essentials zitten minder of slechts enkele VST's en VSTi's, afhankelijk van de versie.

 

steinbergmerch.jpg

 

Cubase bij AMPS Recordings
Bij AMPS Recordings kunt u een goede impressie krijgen van wat er allemaal kan met Cubase. Arno Rijpma, eigenaar van de studio en tevens trainer en cursusleider werkt al vanaf versie 1 met Cubase, vanaf de allereerste PC versie uit 1992. Dat is nu dus al ruim 30 jaar! Er is jarenlang gewerkt op de verschillende Score-versies totdat SX op de markt kwam. Toen is de upgrade gemaakt naar deze (toen) grootste versie van Cubase. Sindsdien wordt er dus gewerkt op de meest uitgebreide versie van Cubase die er is. Sinds de update naar 8 heet die versie Cubase Pro. Op de computer zijn zowel synthesizers, drumcomputer, analoog mengpaneel met daarop alle instrumenten en microfoons alsook controllers aangesloten. U leert het systeem met Cubase in te stellen in combinatie met de diverse interfaces en externe hardware, en hoe u kunt opnemen, editen en mixen in Cubase met alle geïnstalleerde (software) en aangesloten (hardware) apparatuur. Verder kunt u onder andere zien hoe u de Cubase mixer en transport- en opnamefuncties op afstand kunt bedienen. De ultieme moderne geluidsstudio is een feit, en dat voor een betaalbare prijs!

 

AMPS Recordings biedt ook cursussen en hulp met Cubase aan meer ervaren gebruikers. Er blijven immers nieuwe versies van het programma op de markt komen, en veel mensen lopen ook vast als iets niet (meer) goed wil werken. Ook die klanten kunnen we prima helpen.

 

software.jpg

 

 

De cursus Cubase

 

Wat komt er allemaal aan bod in de MIDI deel van de recording cursus:

 • De grondbeginselen van MIDI
 • Het optimaal instellen van de computer
 • Sporen versus kanalen
 • Het werken met externe MIDI-apparatuur via de PC en de hardware-setup (het aansluiten)
 • Tempo-changes, program-changes en MIDI-commando overdubs
 • Het werken met de mixer
 • Het werken met een externe MIDI controller voor het aansturen van de mixer
 • De mogelijkheden van het werken met een draadloze remote control

 

Wat komt er allemaal aan bod in de Audio deel van de recording cursus:

 • Wat is audio-recording?
 • Het optimaal instellen van de computer en ASIO drivers
 • Sporen versus kanalen
 • Het opnemen van multitrack audio in de PC gesynchroniseerd aan MIDI-opnamen in het sequencerpakket
 • Real-time (non-destructive) editing versus off-line (destructive) editing
 • Het werken met de audio-editor(s)
 • Het werken met de VST(audio)-mixers en plugins
 • Het werken met een externe (MIDI) controller voor het aansturen van de mixer
 • De mogelijkheden van het werken met een draadloze remote control
 • De verschillende mogelijkheden voor het masteren
 • Het werken met de audio pool

 

cubase grid c7.png

 

Waar MIDI en Audio samenkomen:

De cursus bestaat uit de delen MIDI-recording, Audio-recording en VST. Door de VST technologie is alles bij elkaar gekomen, waar het vroeger nog voor een deel gescheiden werelden waren. Desgewenst kun je zelfs les krijgen in enkel het MIDI- of het Audio deel, maar het is raadzaam het te combineren.
Met een mooie engelse term genoemd: "Best of both worlds".

 

 

 

De les en de tijden

 

De cursus wordt geheel individueel gegeven in een zeer goed toegeruste studio. Verder is de cursus geschikt vanaf het niveau van mensen die nog nooit iets met muziekopname hebben gedaan, tot ervaren muzikanten en mensen die al jaren met Cubase werken, maar bij willen leren.


De cursussen worden in principe gegeven op de zaterdagen.

 

Verlengde cursus:
Op wens is het mogelijk de cursus op uw specifieke wensen af te stemmen. Een uurtje langer, of meer basistheorie? Het kan. U kunt kiezen tussen extra uren of een tweede cursusdag. Bij extra uren brengen we het uurtarief in rekening. Bij een tweede cursusdag krijgt u extra korting op de lestijd.

 

Heeft u een opleidingsbudget van uw werkgever ter beschikking? Ook dan kunt u prima terecht bij AMPS Recordings. De opleiding wordt dan afgesloten met een certificaat.
Voor uitgebreide trajecten (cursus op maat) kunt u een offerte opvragen.

 

certificaat01.jpg


De introductiecursussen worden gegeven in de nieuwste versie van Cubase Pro of Elements. Er kan desgewenst ook nog les worden gegeven in oudere versies van Cubase 11 of nog ouder tot Cubase 4 en zelfs desgewenst nog in de oude SX versies van Cubase.

 

 

 

De prijzen

 

 • introductiecursus MIDI (tijdsduur ongeveer 2 uren) € 55,-
 • introductiecursus audio-recording (tijdsduur ongeveer 3 uren) € 82,50
 • combinatie MIDI-, VSTi en Audio-recording (tijdsduur ongeveer 4,5 uur) € 110,-
 • extra lesuur € 27,50
 • korting 2e cursusdag: 10% op het cursusdeel van de prijs
 • cursus op maat: vraag een offerte aan via het contactformulier
 • aftersales: heeft u na de cursus nog korte vragen? Ook jaren later nog.... -gratis-
 • bij langere vragen of een extra les (digitaal op afstand) wordt tegen uurtarief afgerekend per half uur

 

Al deze prijzen zijn inclusief 21% BTW.


De cursussen en opleidingen worden gegeven door een ervaren trainer (Arno Rijpma geeft al ruim 20 jaar cursussen in recording met Cubase) in de studio in Zevenaar.

 

U kunt ook een cursus bij u thuis of in uw studio volgen!

 

 

 

 

Educational versie van Cubase

 

De combinatie met het volgen van een cursus Cubase kunt u nu ook een Educational Edition (EE/Edu) van Cubase aanschaffen. Een EE versie is een stuk goedkoper dan de retail versie en mag alleen in combinatie met een cursus of opleiding worden aangeschaft.
Met een EE versie kun je exact hetzelfde als met een standaard consumentenversie, behalve dat er restricties zijn verbonden aan het gebruik. Ga je er commercieel producties mee maken en deze uitbrengen (en er geld mee verdienen), dan moet je upgraden naar een 'normale' versie. In principe moet je dan dus je licentie uitbreiden. Dat is echter dan ook het enige verschil. In je registratie op de eLicenser van je Steinberg product zie je staan dat het een EE versie is. De volgende pakketten kunt u als EE versie via AMPS Recordings kopen:

 • Steinberg Cubase Elements EE
 • Steinberg Cubase Artist EE
 • Steinberg Cubase Pro EE

Als u net een Cubase EE versie aanschaft heeft u mogelijk recht op de Grace Period Update naar de nieuwste versie. Kijk voor de voorwaarden op de Grace Period Update pagina van Steinberg.

 

educational.jpg

 

De verschillen in de diverse Cubase versies kunt u hier bekijken. Technisch zijn de EE versies gelijk aan de retail versies.
Als Steinberg klant dient u zich te houden aan de richtlijnen die Steinberg stelt voor het gebruik van een EE versie van Cubase.

 

 

Of check deze video voor de verschillen in de diverse Cubase versies: 

Referentie

 

Er is van de studio-eigenaar (Arno Rijpma) onder andere een artikel verschenen in nummer 48 van het toonaangevende nederlandse professionele muziekblad Interface.
Dit artikel op de sequence page van Interface behandelt het instellen van de harddisk-recording geluidskaart in de PC onder Cubase VST.
Dit onderwerp (aangepast aan de nieuwste versie van Cubase) maakt ook deel uit van de cursus.

 

Interf.jpg

 

Deze publicatie is reeds enkele jaren oud, en dus niet meer actueel. Maar het geeft wel een indruk. En leuk om te vernoemen!

 

 

 

Aanmelden voor de cursus Cubase

 

Heeft u interesse om ook een cursus Cubase te volgen?
Meldt u zich dan aan via het contactformulier.

 

 

 

 

 

 

Cursus Cubase

 

AMPS Recordings geeft al 23 jaar Cubase cursussen!

 

Dus zoek je een cursus Cubase, dan ben je hier aan het juiste adresAMPS Recordings geeft Cubase cursussen voor beginners en Cubase cursussen op maat. De cursussen kunnen worden gegeven in de studio in Zevenaar, bij je thuis in je eigen (home-) studio of op afstand.

En waarom wil je de cursus volgen bij AMPS Recordings? Omdat het werken met Cubase meer is dan het leren werken met een programma. Kennis van interfaces, het gebruik van plugins als gates, compressors, limiters, reverbs. En dat beheersen we bij AMPS Recordings allemaal. We helpen je met je leerproces niet alleen over opnemen en editen, maar ook over audiotechniek. Waarom een compressor gebruiken bijvoorbeeld. En wanneer wel en wanneer niet? Of: hoe kan ik het beste gitaar opnemen? Direct via de interface, of via de versterker? Of beide? Want dat laatste kan meestal ook. En welke microfoon waarvoor en hoe te gebruiken? Wil je echt gedegen les hebben van iemand die al bijna 30 jaar met Cubase werkt en er al meer dan 20 jaar succesvol individueel les in geeft op een laagdrempelige manier en met passie voor muziek? Dan kom je dus bij AMPS Recordings. Of het nu voor één les of een reeks is, en bij je thuis, op afstand of hier in de studio in Zevenaar. Wij zijn er voor je.

De cursus is bedoeld voor iedereen die zijn eigen songs wil opnemen. Of je nu singer-songwriter bent, bandlid, solo artiest of producer. Voor de Cubase cursus die precies aansluit bij jouw behoeft ben je bij AMPS Recordings aan het juiste adres. In de studio is bijna alles aanwezig wat je als doorsnee muzikant kunt bedenken. Gitaren (elektrisch en semi-akoestisch), allerlei soorten gitaarversterkers, basgitaren, een basgitaarversterker, gitaar- en bas multieffecten, allerlei soorten en types microfoons, synthesizers, een drumcomputer, zelfs een elektrische viool en heel veel hardware randapparatuur en virtuele bergen software. Cubase Pro en WaveLab Pro en veel VSTinstruments en VST FX effecten. Alles is aangesloten en op te nemen ten behoeve van de cursus als daar behoefte aan is.

De Cubase lessen op afstand gaven we al voordat de Corona crisis uitbrak, vooral voor cursisten uit het buitenland en mensen die verder weg wonen. Dus volledig Corona-proof les in Cubase is ook mogelijk. Hierin hebben we al veel ervaring en het bevalt de klanten heel goed. Dus meld je nu aan voor jouw Corona-proof Cubase cursus.

Donderdag 3 november 2023 is de nieuwe Cubase 13 uitgekomen
AMPS Recordings geeft al vele jaren de cursus Cubase.In de loop der jaren is er veel veranderd in- en aan Cubase. En de cursus is mee veranderd. Je kunt nog steeds een cursus enkel op het gebied van MIDI of Audio volgen als je dat wenst. Maar met de komst van VST en de vernieuwingen daarbinnen zijn deze onderdelen steeds meer met elkaar verweven geraakt. Vooral op het gebied van VSTi (VST Instruments). AMPS Recordings is thuis op het gebied van MIDI, Audio en VST/VSTi. Het is eigenlijk dan ook meer dan alleen een cursus Cubase, maar ook een cursus MIDI en een cursus opnametechniek. Want we zijn ook onderlegd op het gebied van het opnemen van akoestische- en elektrische gitaren, basgitaar en microfoontechniek voor instrument- en vocale opnames. We hebben dan bijvoorbeeld ook een assortiment van meer dan 15 verschillende microfoons beschikbaar.

 

AMPS Recordings geeft de geheel individuele cursus Cubase volledig op maat (afhankelijk van je basiskennis en wat je ermee wilt bereiken) al meer dan 20 jaar succesvol voor heel Nederland. We krijgen ook regelmatig cursisten die eerst ergens anders een cursus volgden, maar daar vastliepen of niets leerden omdat de cursus niet goed aansloot op hun leervraag/behoefte. We hebben zelfs cursisten uit Duitsland en België.


Sinds begin 2021 zijn we ook verbonden aan Sound Education Nederland. Voor Sound Education Nederland hebben we in januari 2021 de eerste groepsles Cubase MIDI & VSTinstruments mogen verzorgen. De studenten kunnen verderop dit leerjaar ook kiezen voor individuele Cubase les via AMPS Recordings. Ook nemen veel Sound Education Nederland klanten contact op voor een extra privé les of om op afstand issues op te laten lossen of advies voor het upgraden van hun recording computer. We kijken er zeer naar uit de Sound Education Nederland studenten verder op weg te mogen helpen in hun verkenningstocht van deze professionele en zeer complete DAW van het eerste uur.

De grote kracht van AMPS Recordings is dat er niet alleen veel kennis van Cubase aanwezig is, maar dus ook van interfaces, randapparatuur, akoestische en elektrische instrument opnames, zangopnames en MIDI. Bij AMPS Recordings is bijna alles aanwezig en we kunnen je naast de cursus Cubase ook adviseren over opnametechniek, gebruik en aansluiten van diverse apparatuur, je computer, aanschaffingen, helpen je setup goed en probleemloos werkend te maken etcetera. En dat geheel onafhankelijk van welk merk of welke fabrikant of winkel dan ook. Ook dat is een kracht van AMPS Recordings.

 

Verder is de drijfveer van AMPS Recordings niet het verdienen van geld, maar de passie voor muziek, geluidsopnametechniek en werken met mensen die deze passie delen en goed willen leren hun eigen opnames te kunnen maken of het helpen oplossen van hun problemen met Cubase. Die passie creëert direct een fijne en ontspannen atmosfeer. En in die atmosfeer is het prettig samenwerken. Kortom: je cursus Cubase volg je natuurlijk bij AMPS Recordings. Al sinds 2000 een begrip op het gebied van cursussen Cubase.


Als laatste is te vermelden dat het enerzijds vleiend is, maar van de andere kant ook weer treurig dat een concurrent de tekstuele inhoud van onze website bijna 1:1 heeft overgenomen. Voor een aantal diensten heeft hij zelfs onze tarieven overgenomen. Wij zien het maar als een bevestiging dat wij het goed doen. Hoe noemen ze dat ook alweer? Een copycat! Alleen onze cursus zal hij niet kunnen evenaren. Die geven we namelijk al ruim 20 jaar en die blijft bijgesteld worden op de behoefte van de cursisten.

Leest u in het gastenboek wat anderen van de cursus vonden. 

 

Inhoudsopgave

 

 

 

Kort Cubase nieuws

 

 • Op 28 mei 2024 is Cubase 13.0.40 maintenance update voor Cubase 13 uitgekomen. De update 13.0.40 is gratis voor alle Cubase 13 gebruikers.
 • Op 21 maart 2024 is Cubase 13.0.30 maintenance update voor Cubase 13 uitgekomen. De update 13.0.30 is gratis voor alle Cubase 13 gebruikers.
 • Op 12 december 2023 is Cubase 13.0.20 maintenance update voor Cubase 13 uitgekomen. De update 13.0.20 is gratis voor alle Cubase 13 gebruikers.
 • Op 2 november 2023 is Cubase 13 uitgekomen. De update is gratis voor wie onder de 'grace period' update periode valt. Voor alle anderen is het een betaalde update.
 • Op 28 juni 2023 is de Cubase 12.0.70 maintenance update voor Cubase 12 uitgekomen. De update is gratis voor Cubase 12 gebruikers van deze versies voor zowel Mac als Windows.
 • Op 2 maart 2022 is Cubase 12 uitgekomen. De update is gratis voor wie onder de 'grace period' update periode valt. Voor alle anderen is het een betaalde update.
 • Op 13 oktober 2021 is de Cubase 11.0.41 maintenance update voor Cubase 11 Pro en Artist uitgekomen. De update is gratis voor Cubase 11 gebruikers van deze versies.
 • Op 10 maart 2021 is de Cubase 10.5.30 maintenance update voor alle Cubase 10.5 versies uitgekomen. De update is gratis voor Cubase 10.5 gebruikers.

Alle Cubase updates kunt u hier downloaden.

 

 Cubase 8 product familie

 

 

Algemeen over Cubase van Steinberg


Cubase en Steinberg
Cubase is een sequencerprogramma, of ook wel Digital Audio Workstation, afgekort DAW. Dat dekt trouwens niet helemaal de lading, want de meesten doen ook veel met MIDI, wat al sinds jaar en dag in Cubase zit. 'Vroeger' was Cubase (net als de toenmalige enige concurrenten Logic en Cakewalk) een MIDI-sequencer. De mogelijkheid om Audio in professionele kwaliteit op de PC op te nemen bestaat pas sinds circa 1994 (voor Atari en Macintosh al sinds 1991). Steinberg is begonnen in 1983. Hun eerste product kwam in 1984 op de markt, Pro-16. Dit was hun eerste MIDI multitrack sequencer voor de Commodore 64. Twee jaar later komt Pro-24 uit voor de Atari ST, en in 1989 komt de allereerste Cubase 1.0 op de markt. Een jaar later verschijnt de eerste versie voor Macintosh, en nog een jaar later de eerste Audio versie van Cubase. In 1992 kwam de eerste Cubase uit voor de PC. In die versie kon je MIDI opnemen en bewerken. Verder was er een Score versie, met uitgebreide notatie functionaliteiten. Met Cubase 3.0 verscheen de eerste Cubase Audio voor de PC. Er waren toen 3 versies. Cubase, Cubase Score en Cubase Audio. Steinberg ontwikkelde in 1996 Virtual Studio Technology, afgekort: VST (daarover dadelijk meer). Ook ASIO (voor de aansturing van geluidskaarten) is door Steinberg ontwikkeld. VST en ASIO technologie zijn sinds 1997 beschikbaar voor de PC. De benaming van Steinberg zelf voor de huidige grootste versie van Cubase: Advanced Music Production System (AMPS!) is beter als DAW. De naam AMPS Recordings bestaat trouwens al veel langer als de term Advanced Music Production System van Steinberg (afgekort is dat ook AMPS)! Het is wel een leuk toeval.

 

c7 collage.png

 

Vanaf 2005 is Steinberg onderdeel van de Yamaha Corporation. Samen met Yamaha heeft Steinberg Advanced Integration (AI) ontwikkeld waardoor Steinberg software en enkele geavanceerde Yamaha produkten perfect op elkaar zijn afgestemd, en bijna automatisch integreren. Ook zijn er enkele hardware produkten op de markt gekomen onder de naam Steinberg, zoals de cc121 AI controller. Deze hardware is ontwikkeld in samenwerking met Yamaha.

 

Wat kunt u met Cubase
In Cubase kunt u MIDI opnemen, bewerken en afspelen. Met MIDI kunt u externe hardware synthesizers, samplers, drumcomputers en geluidsmodules aansturen om de specifieke geluiden uit die apparaten te gebruiken voor het maken van composities. Echter kunt u ook VST instrumenten (VSTi) opnemen en afspelen via MIDI. VSTi zijn eigenlijk synthesizers, samplers en andere vergelijkbare instrumenten, maar dan in software, geïnstalleerd op de computer. Ze worden ook wel Virtuele Instrumenten genoemd. Verder kunt u audio opnemen, bewerken en natuurlijk afspelen in Cubase, dus bijvoorbeeld gitaar, zang, drums en de eerder genoemde synthesizer composities . En dan kunt u de opgenomen tracks (zowel MIDI, VSTi alsook audio) in Cubase mixen en processen tot een stereo audiotrack, die u dan in vele formaten kunt opslaan of branden op bijvoorbeeld een CD. Verder kunt u op Cubase veel externe apparatuur aansluiten zoals MIDI- en Audio interfaces (geluidskaarten). Hierop kunnen dan weer synthesizers en instrumenten en een mengpaneel worden aangesloten. Verder kunnen er nog controllers op worden aangesloten om bijvoorbeeld de Cubase mixer (faders, panpot, equalizer, mute, solo etc.) en VST(i)'s aan te sturen.
Cubase is standaard voorzien van een aantal VST effecten en instrumenten. Bij de kleinere versies Cubase Artist, Cubase Studio en Cubase Essentials zitten minder of slechts enkele VST's en VSTi's, afhankelijk van de versie.

 

steinbergmerch.jpg

 

Cubase bij AMPS Recordings
Bij AMPS Recordings kunt u een goede impressie krijgen van wat er allemaal kan met Cubase. Arno Rijpma, eigenaar van de studio en tevens trainer en cursusleider werkt al vanaf versie 1 met Cubase, vanaf de allereerste PC versie uit 1992. Dat is nu dus al ruim 30 jaar! Er is jarenlang gewerkt op de verschillende Score-versies totdat SX op de markt kwam. Toen is de upgrade gemaakt naar deze (toen) grootste versie van Cubase. Sindsdien wordt er dus gewerkt op de meest uitgebreide versie van Cubase die er is. Sinds de update naar 8 heet die versie Cubase Pro. Op de computer zijn zowel synthesizers, drumcomputer, analoog mengpaneel met daarop alle instrumenten en microfoons alsook controllers aangesloten. U leert het systeem met Cubase in te stellen in combinatie met de diverse interfaces en externe hardware, en hoe u kunt opnemen, editen en mixen in Cubase met alle geïnstalleerde (software) en aangesloten (hardware) apparatuur. Verder kunt u onder andere zien hoe u de Cubase mixer en transport- en opnamefuncties op afstand kunt bedienen. De ultieme moderne geluidsstudio is een feit, en dat voor een betaalbare prijs!

 

AMPS Recordings biedt ook cursussen en hulp met Cubase aan meer ervaren gebruikers. Er blijven immers nieuwe versies van het programma op de markt komen, en veel mensen lopen ook vast als iets niet (meer) goed wil werken. Ook die klanten kunnen we prima helpen.

 

software.jpg

 

 

De cursus Cubase

 

Wat komt er allemaal aan bod in de MIDI deel van de recording cursus:

 • De grondbeginselen van MIDI
 • Het optimaal instellen van de computer
 • Sporen versus kanalen
 • Het werken met externe MIDI-apparatuur via de PC en de hardware-setup (het aansluiten)
 • Tempo-changes, program-changes en MIDI-commando overdubs
 • Het werken met de mixer
 • Het werken met een externe MIDI controller voor het aansturen van de mixer
 • De mogelijkheden van het werken met een draadloze remote control

 

Wat komt er allemaal aan bod in de Audio deel van de recording cursus:

 • Wat is audio-recording?
 • Het optimaal instellen van de computer en ASIO drivers
 • Sporen versus kanalen
 • Het opnemen van multitrack audio in de PC gesynchroniseerd aan MIDI-opnamen in het sequencerpakket
 • Real-time (non-destructive) editing versus off-line (destructive) editing
 • Het werken met de audio-editor(s)
 • Het werken met de VST(audio)-mixers en plugins
 • Het werken met een externe (MIDI) controller voor het aansturen van de mixer
 • De mogelijkheden van het werken met een draadloze remote control
 • De verschillende mogelijkheden voor het masteren
 • Het werken met de audio pool

 

cubase grid c7.png

 

Waar MIDI en Audio samenkomen:

De cursus bestaat uit de delen MIDI-recording, Audio-recording en VST. Door de VST technologie is alles bij elkaar gekomen, waar het vroeger nog voor een deel gescheiden werelden waren. Desgewenst kun je zelfs les krijgen in enkel het MIDI- of het Audio deel, maar het is raadzaam het te combineren.
Met een mooie engelse term genoemd: "Best of both worlds".

 

 

 

De les en de tijden

 

De cursus wordt geheel individueel gegeven in een zeer goed toegeruste studio. Verder is de cursus geschikt vanaf het niveau van mensen die nog nooit iets met muziekopname hebben gedaan, tot ervaren muzikanten en mensen die al jaren met Cubase werken, maar bij willen leren.


De cursussen worden in principe gegeven op de zaterdagen.

 

Verlengde cursus:
Op wens is het mogelijk de cursus op uw specifieke wensen af te stemmen. Een uurtje langer, of meer basistheorie? Het kan. U kunt kiezen tussen extra uren of een tweede cursusdag. Bij extra uren brengen we het uurtarief in rekening. Bij een tweede cursusdag krijgt u extra korting op de lestijd.

 

Heeft u een opleidingsbudget van uw werkgever ter beschikking? Ook dan kunt u prima terecht bij AMPS Recordings. De opleiding wordt dan afgesloten met een certificaat.
Voor uitgebreide trajecten (cursus op maat) kunt u een offerte opvragen.

 

certificaat01.jpg


De introductiecursussen worden gegeven in de nieuwste versie van Cubase Pro of Elements. Er kan desgewenst ook nog les worden gegeven in oudere versies van Cubase 11 of nog ouder tot Cubase 4 en zelfs desgewenst nog in de oude SX versies van Cubase.

 

 

 

De prijzen

 

 • introductiecursus MIDI (tijdsduur ongeveer 2 uren) € 55,-
 • introductiecursus audio-recording (tijdsduur ongeveer 3 uren) € 82,50
 • combinatie MIDI-, VSTi en Audio-recording (tijdsduur ongeveer 4,5 uur) € 110,-
 • extra lesuur € 27,50
 • korting 2e cursusdag: 10% op het cursusdeel van de prijs
 • cursus op maat: vraag een offerte aan via het contactformulier
 • aftersales: heeft u na de cursus nog korte vragen? Ook jaren later nog.... -gratis-
 • bij langere vragen of een extra les (digitaal op afstand) wordt tegen uurtarief afgerekend per half uur

 

Al deze prijzen zijn inclusief 21% BTW.


De cursussen en opleidingen worden gegeven door een ervaren trainer (Arno Rijpma geeft al ruim 20 jaar cursussen in recording met Cubase) in de studio in Zevenaar.

 

U kunt ook een cursus bij u thuis of in uw studio volgen!

 

 

 

 

Educational versie van Cubase

 

De combinatie met het volgen van een cursus Cubase kunt u nu ook een Educational Edition (EE/Edu) van Cubase aanschaffen. Een EE versie is een stuk goedkoper dan de retail versie en mag alleen in combinatie met een cursus of opleiding worden aangeschaft.
Met een EE versie kun je exact hetzelfde als met een standaard consumentenversie, behalve dat er restricties zijn verbonden aan het gebruik. Ga je er commercieel producties mee maken en deze uitbrengen (en er geld mee verdienen), dan moet je upgraden naar een 'normale' versie. In principe moet je dan dus je licentie uitbreiden. Dat is echter dan ook het enige verschil. In je registratie op de eLicenser van je Steinberg product zie je staan dat het een EE versie is. De volgende pakketten kunt u als EE versie via AMPS Recordings kopen:

 • Steinberg Cubase Elements EE
 • Steinberg Cubase Artist EE
 • Steinberg Cubase Pro EE

Als u net een Cubase EE versie aanschaft heeft u mogelijk recht op de Grace Period Update naar de nieuwste versie. Kijk voor de voorwaarden op de Grace Period Update pagina van Steinberg.

 

educational.jpg

 

De verschillen in de diverse Cubase versies kunt u hier bekijken. Technisch zijn de EE versies gelijk aan de retail versies.
Als Steinberg klant dient u zich te houden aan de richtlijnen die Steinberg stelt voor het gebruik van een EE versie van Cubase.

 

 

Of check deze video voor de verschillen in de diverse Cubase versies: 

Referentie

 

Er is van de studio-eigenaar (Arno Rijpma) onder andere een artikel verschenen in nummer 48 van het toonaangevende nederlandse professionele muziekblad Interface.
Dit artikel op de sequence page van Interface behandelt het instellen van de harddisk-recording geluidskaart in de PC onder Cubase VST.
Dit onderwerp (aangepast aan de nieuwste versie van Cubase) maakt ook deel uit van de cursus.

 

Interf.jpg

 

Deze publicatie is reeds enkele jaren oud, en dus niet meer actueel. Maar het geeft wel een indruk. En leuk om te vernoemen!

 

 

 

Aanmelden voor de cursus Cubase

 

Heeft u interesse om ook een cursus Cubase te volgen?
Meldt u zich dan aan via het contactformulier.

 

 

 

 

 

 

 

Actueel nieuws

 

Hier vind u het actuele nieuws over AMPS Recording.

U kunt hier lezen wat er allemaal speelt in en rond de studio. 

 

Volg AMPS Recordings ook op Facebook

 

Nieuwsarchief

 

In het nieuwsarchief kunt u het nieuws lezen van de afgelopen jaren. Per kalenderjaar is er een pagina opgezet met al het nieuws uit dat jaar. 

In het gastenboek vind u reacties van klanten over AMPS.

 


 

Laatste nieuwsberichten